Fuvarlevél kitöltési útmutató

trans-o-flex

A fuvarlevél maga a szerződés

A három példányos, önátírós, vonalkóddal egyediesített dokumentum a szolgáltatás alapja. Általa adható meg minden, a kézbesítés sikeres lebonyolításához szükséges információ. A fuvarlevelet minden esetben a Feladónak kell kitölteni, majd aláírásával hitelesíteni.

A fuvarlevél kitöltendő mezői:

A sárgával jelölt mezők kitöltése kötelező!

trans-o-flex
1. Feladó
a küldemény felvételének helye. Kézi kitöltés helyett ennél a mezőnél cégbélyegző is használható. Ez esetben kérjük, mind a három oldalt egyenként lássa el bélyegzőnyomattal! Amennyiben ismeri cégkódját, kérjük tüntesse fel!
2. Címzett
a küldemény leadásának helye. Kérjük, ügyeljen az irányítószám pontos megadására! Cégkód mező: ha címzettje megtalálható rendszerünkben, úgy cégkóddal is rendelkezik. Amennyiben a címzett cégkódjának ismeretében van, kérjük töltse ki ezt a mezőt is!
3. Költségviselő
A fuvardíj fizető harmadik fél is lehet (tehát nem a feladó és nem is a címzett; fuvarlevél 8. pontja), ebben az esetben azonban ezen félnek egyedi szerződéses kapcsolatben kell állnia a trans-o-flex Hungary Kft.-vel.
4. Szolgáltatások
4.a Alap szállítás, 4.b Nagyáruházi szállítás és 4.c Nemzetközi szolgáltatási típusok közül választhat. A feladás során kérjük, hogy valamely szolgáltatási típus legalább alap szállítási módját válassza ki! A 4.a Alap szállítás keretén belül, ha beszedendő utánvét összeget kíván megadni, kérjük, ne felejtse el kitölteni a Bankszámla szám mezőt, ahová az utánvét összegét visszautalhatjuk Önnek! A beszedendő utánvét összege maximum 1.000.000 Ft (azaz egymillió Forint) lehet. A 4.d Egyéb belföldi szolgáltatások pont alatt található Okmánykezelés szolgáltatás igénylése esetén kérjük egyértelműen és pontosan adja meg a visszaforgatandó bizonylat (pl. saját szállítólevél) azonosítóját.
5. Küldemény adatai
5.a Csomag-küldemény esetén kérjük, az egy címre menő összes csomag darabszámát és összsúlyát adja meg egész kg-ra kerekítve! 5.b Raklap-küldemény esetén kérjük, az egy címre menő összes raklap darabszámát és összsúlyát adja meg egész kg-ra kerekítve! Egy fuvarlevélen csak azonos típusú küldemények adhatók fel, ezért az 5.a és 5.b pontok közül csak az egyiket válassza!
6. Küldemény érték és felülbiztosítás
a trans-o-flex a küldeményeket 100.000 Ft nettó áruértékig automatikusan biztosítja, azaz az alapdíjszabásban közölt díjtételek tartalmazzák a teljes körű küldeménybiztosítást. A trans-o-flex maximum 500.000 Ft/küldemény (azaz ötszázezer forint/küldemény) áruértékig vállal teljes felelősséget abban az esetben, ha a 6. pont alatt a Nettó áruérték mező és a Küldemény felülbiztosítása jelölőnégyzet kitöltésre kerül. A szolgáltatás díjköteles, azaz a trans-o-flex csak felár megfizetése mellett vállal anyagi felelősséget a 100.000 Ft és 500.000 Ft közötti áruértékkel rendelkező küldemények kézbesítése során.
7. Megjegyzés és küldemény leírás
A küldemény tartalmára vonatkozó, és/vagy a kézbesítést segítő egyéb fontos információk helye.
8. Fuvardíj fizető
pontnál kérjük, minden esetben jelölje meg, hogy a szállítást melyik fél fizeti! Amennyiben nem jelöl meg fizető félt, úgy a szállítás díját automatikusan a feladó részére számlázzuk. Nemzetközi export szolgáltatás kizárólag Feladó fizet opcióval kérhető.
9. Fuvardíj hitelesítés
pontnál kérjük, hogy az áru átadója minden esetben lássa el kézjegyével a fuvarlevelet.
10. Vonalkód és Fuvarlevélszám
A küldemény / csomag egyedi azonosítója.

Fontos

A fuvarlevélnek vannak kötelezően kitöltendő mezői, amelyek nélkül nem garantálható a szolgáltatás minősége. A fuvarlevél kitöltésével a megbízó/feladó elfogadja a trans-o-flex Hungary Kft. hatályos Általános Szerződési feltételeit. Az árufelvételi adatlap és/vagy a fuvarlevél megjegyzés rovatában feltüntetett információk nem minősülnek szállítási módnak, nem helyettesíti annak megfelelő kiválasztását. A megjegyzés rovatba kérjük, hogy a kézbesítést segítő információkat tüntessenek fel. Ha a címzett a fuvardíj fizető fél, akkor annak összegét készpénzfizetési számla ellenében, aktuális alapdíjaink szerint állapítjuk meg és kérjük el a címzettől. Az utánvét beszedése ettől független tétel, ugyanis az az áru értékére és nem a fuvardíjra vonatkozó összeg. Küldeménybiztosítás esetén kérjük ne felejtse el kitölteni a „Nettó áruérték” rovatot.
Okmánykezelési szolgáltatás esetén kérjük ne felejtse el megadni a kezelendő okmány(ok) számát a „Küldeményt kísérő okmányok száma” rovatban! Ha a feladó mező kitöltésénél cégbélyegzőt használ, kérjük ne felejtse el a fuvarlevél mind a három példányát lepecsételni. Kérjük ne felejtse el 5-re vagy 0-ra kerekíteni az utánvét összegét! Utánvét beszedést az „Utánvét összege” és a „Bankszámla szám utánvét utaláshoz” rovatok pontos, olvasható kitöltésével igényelhet.

Egy címre több csomag

(több darabos küldemény címzése)

Több darabos küldemény esetén csak egy fuvarlevelet kell kitöltenie és azt az első (ún. fő csomagra) ragasztania. A többi csomagot ún. mellékcsomag etikettel kell ellátni, amelyet a fő csomagra kerülő fuvarlevél alapján kell kitölteni. Futárunk a csomagok felvételekor biztosítja a szükséges dokumentumokat.
A fuvarlevél kitöltése alól csak azon egyedi keretszerződéssel rendelkező megbízóink mentesülhetnek, akik a trans-o-flex saját fejlesztésű ügyfélprogramját használják a csomagok címzésére. Az ügyfélprogram további előnyeiről és a telepítés feltételeiről az „Ügyfélprogram” menüpont alatt olvashatnak részletesebben.

Hasznos tipp

A fuvarlevél hitelesítésével Megbízónk elfogadja az Általános Szerződési Feltételekben foglaltakat, ezért kérjük tájékozódjanak teljes körűen. Egy csokorba gyűjtöttük Általános Szerződési Feltételeink (ÁSZF) legfontosabb pontjait, hogy gyorsan, célzott módon megtalálhassák a keresett információkat. A kivonat nem helyettesíti a teljes változatot.
ÁSZF kivonat letöltése